Dureri de cap dimineata – cauze si solutii

Te confrunti cu dureri de cap dimineata? Aceasta este o problema des intalnita si poate avea numeroase cauze, de la somn de slaba calitate sau consum de alcool pana la apnee de somn sau hipertensiune. Citeste mai multe in articolul de mai jos.

CUPRINS:

1. Durerile de cap dimineata – tipuri
2. Care sunt cauzele pentru dureri de cap dimineata?
3. Tratamente pentru dureri de cap dimineata

Durerile de cap dimineata – tipuri

Sa te trezesti cu o durere de cap nu este cu siguranta modul in care vrei sa iti incepi ziua. Aceasta forma de durere de cap poate sa apara din mai multe motive, de la cauze ca un consum prea mare de alcool sau somn de slaba calitate, pana la administrarea unor medicamente sau anxietatea.

Un studiu ale carui rezultate au fost publicate in Archives of Internal Medicine (2004) sugereaza ca durerile de cap cronice matinale afecteaza 1 din 13 persoane si pana la 60% dintre persoanele care sforaie. Durerile de cap matinale sunt adesea legate de tulburari de somn sau de alte afectiuni subiacente. Cunoasterea cauzei durerii de cap va poate ajuta sa luati masurile adecvate pentru a dormi mai bine si pentru a preveni durerea.

Tipuri de dureri de cap dimineata

In primul rand, este important sa stiti ca nu toate durerile de cap de dimineata sunt la fel. Iata care sunt principalele tipuri:

  • cefalee de tensiune – implica o senzatie de strangere sau presiune pe ambele parti ale capului, poate incepe de la frunte si iradiaza spre ceafa;
  • migrene – durere severa, de obicei pe o parte a capului, insotita adesea de greata, sensibilitate la lumina si sunet si, uneori, fenomene vizuale numite aura;
  • cefalee tip cluster – dureri de cap scurte, severe, cu debut brusc, ce pot aparea de mai multe ori pe zi, pot afecta o parte a capului si pot provoca ochi rosii, inflamati, inrosirea fetei si secretii nazale;
  • cefaleea cauzata de utilizarea excesiva a medicamentelor – administrarea in exces de medicamente pentru dureri de cap poate duce la dureri de cap zilnice, care nu raspund la medicamentele pentru dureri.

Care sunt cauzele pentru dureri de cap dimineata?

Durerile de cap si problemele de somn au in comun mai multe cai, in special in regiunea hipotalamusului. Hipotalamusul regleaza ritmurile circadiene naturale si ciclurile de somn si moduleaza senzatiile si durerea. S-a demonstrat ca tulburarile de somn cresc sensibilitatea la durere si, la randul lor, durerile de cap pot cauza probleme cu somnul. In alte cazuri, problemele de somn si durerile de cap matinale pot aparea ambele din cauza unui al treilea factor, cum ar fi stresul, anxietatea, depresia, consumul de alcool etc.

Iata care pot fi cauzele pentru dureri de cap dimineata:

Probleme cu somnul – somn de slaba calitate, prea putin sau prea mult

Privarea de somn si somnul de slaba calitate sunt printre principalele cauze pentru dureri de cap dimineata. Despre importanta somnului poti citi pe larg aici. De cealalta parte, somnul excesiv sau dormitul prea mult poate cauza, de asemenea, dureri de cap de dimineata. Deoarece privarea de somn este o cauza comuna a durerilor de cap dimineata, persoanele cu insomnie au, de asemenea, un risc mare de a experimenta dureri de cap dimineata. Persoanele cu aceasta tulburare de somn se chinuie sa adoarma sau sa doarma suficient.

Insomnia este o tulburare comuna de somn care poate duce la dificultati la adormire, treziri frecvente noaptea, putine ore de somn. Somnul insuficient si de slaba calitate poate fi un declansator al durerii de cap, deoarece aceleasi regiuni ale creierului si aceiasi neurotransmitatori sunt implicat atat in somn, cat si in procesarea durerii. Durerile de cap matinale asociate sunt adesea dureri de cap de tensiune.

Tratamentele pentru insomnie includ somnifere, la indicatiile medicului, terapie cognitiv comportamentala si o serie de suplimente ca melatonina sau valeriana. Insa, in primul rand trebuie sa va faceti un program de somn – igiena somnului.

Deshidratarea

Deshidratarea este o cauza frecventa a durerilor de cap in general. Apare atunci cand pierzi mai multa apa decat consumi. Deshidratarea este adesea cauzata de transpiratie excesiva, varsaturi, diaree sau febra. Durerile de cap dimineata apar mai des daca deshidratarea apare peste noapte. Acest lucru pot fi din cauza transpiratiei in timp ce dormi, din cauza unui mediu prea cald sau din cauza transpiratiilor nocturne date de menopauza. Alte simptome ale deshidratarii includ sete intensa, oboseala, ameteli, urina inchisa la culoare sau debit redus de urina, gura uscata, iritabilitate.

Daca durerea de cap este cauzata de deshidratare, probabil ca va disparea atunci cand consumati lichide. Deshidratarea severa necesita insa asistenta medicala imediata. Prevenirea deshidratarii este mai usoara decat tratarea, asa ca faceti tot posibilul pentru a consuma suficiente lichide pe parcursul zilei.

Consumul de alcool

Consumul de alcool, mai ales in cantitati mari, poate contribui la dureri de cap dimineata. Durerile de cap cauzate de mahmureala se numesc din punct de vedere medical dureri de cap induse de alcool. Tind sa se intensifica la efort fizic, apar pe ambele parti ale capului, la frunte si tample. Simptomele mahmurelii pot dura de la cateva ore pana la cateva zile. Durata depinde de cat de mult alcool ati baut, cat de deshidratat ati fost si de alti cativa factori. Mahmureala nu este singurul mod in care alcoolul duce la dureri de cap dimineata. Daca va confuntati des cu migrene, dureri de cap tip cluster sau dureri de cap de tensiune, alcoolul poate fi un factor declansator al acestora.

Tratamentele pentru mahmureala, care pot ameliora mai repede durerea de cap de dimineata, includ rehidratare, consum de carbohidrati pentru a creste glicemia, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, zinc. Puteti evita mahmureala si durerile de cap de dimineata asociate consumand alcool doar cu ​​moderatie sau deloc. In caz de consum de alcool este important sa beti suficienta apa inainte de culcare, pentru rehidratare.

Musculatura incordata

Daca dormiti pe o perna nepotrivita sau intr-o pozitie gresita va puteti trezi cu dureri la nivelul gatului sau umerilor. Aceasta incordare musculara poate duce la dureri de cap dimineata. Cand muschii se contracta, se limiteaza fluxul sangvin. Acest lucru duce la reactii chimice care creeaza o acumulare de deseuri, inclusiv acid lactic, dioxid de carbon si apa, ce irita nervii, ducand la durere.

Related Post

Scrasnitul dintilor

Scrasnitul dintilor sau bruxismul poate fi atat cauza pentru somn de slaba calitate, cat si un simptom al acestei probleme. De asemenea, este legat de niveluri ridicate de stres. Scrasnitul dintilor poate afecta articulatia maxilarului si poate contribui la afectiunile articulatiei temporomandibulare. Durerea la nivelul maxilarului, precum si a muschilor din jur si a tesuturilor conjunctive poate duce la o durere de cap usoara si constanta.

Apnee obstructiva de somn

Apneea obstructiva de somn implica pauze in respiratie care afecteaza somnul. Intreruperea somnului poate fi un factor declansator pentru dureri de cap in sine. De asemenea, este posibil ca oxigenul scazut sa duca la niveluri ridicate de dioxid de carbon in creier, ceea ce creste fluxul sangvin si presiunea in interiorul craniului, cauzand dureri de cap dimineata. Aceste dureri de cap de obicei apar de mai mult de 15 ori pe luna, afecteaza ambele parti ale capului, nu implica simptome de migrena (greata, ameteli, sensibilitate la zgomot si lumina). In general se reduc in decurs de 4 ore de la trezire.

Sforait

Sforaitul poate fi o afectiune in sine sau un simptom al apneei de somn. Nu toti oamenii care sforaie au apnee in somn. Uneori, sforaitul in mod independent poate fi cauza multor dureri de cap matinale.

Tulburari de ritm circadian

Cercetarile au aratat ca tulburarile sau modificarile ritmului circadian pot juca un rol in aparitia crizelor de migrena si a durerilor de cap tip cluster. Cel mai cunoscut ritm circadian este ciclul somn-veghe. Problemele cu ritmul circadian pot contribui la durerea de cap. Este important sa aveti un program regulat de somn, o rutina relaxanta de seara, sa dormiti suficient si sa va asigurati ca mediul de somn este unul odihnitor si confortabil.

Anxietate si depresie

Regiunile creierului si neurotransmitatorii legati de somn si durere influenteaza si starea de spirit. Tratamentele pentru anxietate si depresie includ in principal psihoterapie, dar si medicamente uneori, impreuna cu tehnici de gestionare a stresului. Atat depresia, cat si anxietatea pot determina simptome fizice, inclusiv dureri de cap. Ele pot provoca, de asemenea, tulburari de somn, ceea ce poate face durerile de cap mai probabile dimineata.

Pe langa durerile de cap, depresia poate provoca sentimente persistente de gol, amorteala sau tristete, oboseala, tendinta de a dormi prea mult sau prea putin, dorinta de a manca mai mult sau mai putin decat de obicei, constipatie sau diaree, apetit sexual scazut. Anxietatea poate provoca senzatie frecventa de alerta, ingrijorari frecvente si excesive, ganduri negative persistente si ruminatie, neliniste, tensiune musculara, puls rapid sau respiratie rapida, transpiratie intensa.

Tensiune arteriala crescuta

Hipertensiunea arteriala (tensiune arteriala crescuta) adesea nu provoaca simptome, dar nu este intotdeauna cazul. Exista o legatura intre durerile de cap si hipertensiunea arteriala severa sau o criza hipertensiva. O criza hipertensiva este o crestere brusca a tensiunii arteriale. Provoaca dureri de cap care sunt uneori insotite de sangerare nazala si tind sa fie mai severe dimineata. Hipertensiunea arteriala creste riscul de boli de inima. Este important sa fie diagnosticata si tratata la timp.

Efecte secundare ale medicamentelor

Mai multe tipuri de medicamente provoaca dureri de cap ca efecte secundare. Acestea pot sa includa medicamente hormonale de contraceptie si pentru menopauza, medicamente pentru disfunctia erectila, cum ar fi Viagra (sildenafil), unele medicamente pentru inima si hipertensiune etc. Daca ati inceput un nou medicament sau supliment sau s-a crescut doza si incepeti sa aveti dureri de cap regulate, discutati cu medicul.

Utilizarea excesiva a medicamentelor pentru dureri de cap

In mod ironic, medicamentele folosite pentru a trata durerile de cap cronice pot incepe in cele din urma sa le provoace. Medicamentele pentru dureri de cap functioneaza la inceput, dar in timp, devin mai putin eficiente. De obicei, trebuie sa luati medicamentele mai mult de 10 zile pe luna timp de mai mult de 3 luni pentru ca acest lucru sa se intample.

Durerile de cap dimineata – semn de cancer?

Este important de retinut ca durerea de cap dimineata este o problema des intalnita si de obicei este data de somn de slaba calitate, sforait, consum de alcool etc., NU de cancer.

Durerea de cap, in sine, este rareori cauzata de o tumora. Durerile de cap sunt frecvente in randul populatiei generale, dar marea majoritate a acestora nu au nicio legatura cu cancerul. In extrem de putine cazuri este legata de probleme grave, ca o tumora pe creier. Desi o durere de cap obisnuita de dimineata poate fi un simptom al unei tumori pe creier, sansele sunt extrem de mici ca o durere de cap de dimineata sa fie singurul simptom. In general, simptomele de tumori cerebrale includ convulsii, greturi si varsaturi, slabiciune, paralizii, dificultati de vorbire, schimbari de personalitate.

Retineti!

Durerile de cap matinale pot disparea cu unele schimbari simple ale stilului de viata. Insa, daca nu dispar, cel mai bine este sa mergeti la medic.

Solicitati ajutor medical imediat daca apar oricare dintre urmatoarele:

  • durere de cap severa cu rigiditatea gatului, febra, greata sau varsaturi;
  • durere de cap dupa o accidentare la cap, chiar daca nu apare imediat dupa accidentare;
  • durere de cap insotita de confuzie, slabiciune, vedere dubla sau pierderea constientei;
  • modificari bruste ale modelului sau severitatii durerilor de cap;
  • durere de cap cu amorteala, slabiciune, incapacitatea de a ridica bratele sau slabiciune severa la nivelul fetei;
  • durere de cap insotita de convulsii sau dificultati de respiratie.

Tratamente pentru dureri de cap dimineata

Daca aveti dureri de cap frecvente sau zilnice, discutati cu medicul despre ceea ce le poate cauza. Luati in considerare sa tineti un jurnal de somn pentru a va urmari simptomele si obiceiurile de somn si prezentati jurnalul medicului. Va poate ajuta sa identificati exact factorii declansatori si sa dezvoltati un plan de tratament pentru dureri de cap. Durerile de cap legate de o tulburare de somn, cum ar fi apneea in somn, insomnia sau bruxismul, vor necesita tratament medical din partea medicului pentru a ameliora durerile de cap. Este important sa consumati suficienta apa pentru a preveni deshidratarea.

Pe langa tratamentul specific factorului declansator, este important sa va imbunatatiti si igiena somnului:

  • Pastrati un program de somn constant – mergeti la culcare si treziti-va la aceeasi ora in fiecare zi, chiar si in zilele libere.
  • Faceti miscare in mod regulat, dar evitati sa faceti efort fizic crescut cu cateva ore inainte de culcare.
  • Limitati consumul de cofeina si alcool – evitati cafeaua dupa-amiaza si seara si alcoolul cu putin timp inainte de culcare.
  • Reglati-va mediul de somn – sa fie linistit, intunecos, temperatura optima.
  • Stabiliti-va o rutina relaxanta de culcare, care poate sa includa o baie calda, meditatie, yoga, citit etc.

Referinte:
(1) https://www.sleepfoundation.org/physical-health/morning-headaches
(2) https://www.medicalnewstoday.com/articles/320133
(3) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14718329/

Mancas Malina: Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.
Articole asemanatoare