Drojdia este utilizata la prepararea painii, a berii si exista diferite suplimente cu drojdie. Iata cate feluri de drojdie exista, ce rol are, cum se foloseste si ce beneficii poate avea.
CUPRINS:
1. Ce este drojdia?
2. Drojdia de panificatie – rol si utilizare
3. Drojdia de bere – rol si utilizare
4. Drojdia nutritiva (inactiva) – ce este si ce beneficii are
Ce este drojdia?
Exista mai mult de 1.500 de tulpini identificate de drojdie si sunt gasite in mod natural in natura. Specia Saccharomyces cerevisiae este cea mai des folosita la fabricarea drojdiei pentru paine.
Drojdia este un produs obtinut din speciile de Saccharomyces cerevisiae si poate fi folosita in special pentru a prepara paine sau bere. Exista tipuri diferite de drojdie, cu roluri si proprietati diferite:
- Drojdie de panificatie – este folosita la prepararea painii;
- Drojdie de bere – este utilizata pentru a prepara bere sau un reziduu de la fermentatie;
- Drojdie nutritiva – este cultivata special pentru a fi utilizata ca produs alimentar.
Drojdia de panificatie -rol si utilizare
Drojdia joaca un rol esential procesul de crestere a painii si confera aroma. S. cerevisiae se hraneste cu zaharuri pentru energie, producand dioxid de carbon si alcool (aceasta este fermentatia pe scurt). Bulele de dioxid de carbon sunt prinse in aluat, ceea ce face aluatul sa creasca. Intre timp, alcoolul se evapora la coacere, transformandu-se in gaz, care contribuie si la cresterea painii. Alcoolul, impreuna cu acizii produsi in timpul procesului de fermentare, confera acea aroma specifica asociata cu painea calda.
Tipuri de drojdii de panificatie
Cand vine vorba de drojdiile comerciale, exista pareri diferite cu privire la ce tip de drojdie este cel mai potrivit pentru coacerea painii: drojdie activa uscata, drojdie instant sau cea proaspata.
1. Drojdie proaspata
Dezvoltata la mijlocul secolului 19, tipul de drojdie proaspata este cea mai veche forma comerciala de drojdie. Drojdia proaspata este mai des vanduta astazi in blocuri sau drojdie comprimata care seamana cu argila moale. Aceasta forma de drojdie proaspata trebuie dizolvata intr-un lichid.
Fiecare gram de drojdie comprimata contine aproximativ 6 miliarde de celule active de drojdie. Forma proaspata are cel mai mare continut de umiditate dintre toate formele de drojdie de panificatie, dar si cea mai scurta durata de valabilitate. Trebuie tinuta la frigider si dureaza doar 2-3 saptamani dupa desfacerea ambalajului. Se considera ca are si avantajul ca da o aroma mai puternica, distincta.
Cubul de drojdie se lasa la dizolvat in apa calduta 10 minute, dupa care amestecul de drojdie trebuie sa creasca si sa devina spumos.
2. Drojdie uscata activa
Drojdia uscata activa nu era la fel de perisabila ca drojdia proaspata si, prin urmare, nu necesita refrigerare si are o durata de valabilitate mai lunga. Particulele de drojdie latente sunt acoperite cu un strat protector de celule de drojdie inactive pentru a forma granule foarte mici, care sunt apoi ambalate pentru vanzare. Drojdia uscata activa este sensibila la temperatura – apa prea calda sau prea rece poate deteriora sau distruge celulele, reducand puterea de fermentare a drojdiei.
Aproximativ 25% dintre celulele de drojdie sunt distruse in timpul procesului de productie, ceea ce inseamna ca drojdia activa are, in mod ironic, cel mai mic nivel de drojdie activa (ca greutate) dintre formele proaspete sau uscate.
3. Drojdie instant
Drojdia instant a fost dezvoltata in anii ’70 de producatorul francez Lesaffre. Ca si drojdia uscata activa, drojdia instant este vanduta sub forma de granule cu un continut de umiditate de doar 5%. Fermenteaza mai repede, nu necesita activare si este mai putin sensibila la temperatura apei.
Nu trebuie sa fie activata si se poate adauga direct in aluat, unde va incepe procesul de fermentare.
Drojdia de bere – rol si utilizare
Drojdia de bere este un tip de drojdie utilizata la productia berii sau ca produs secundar al berii. Suplimentele de drojdie de bere sunt utilizate in medicina complementara pentru a sustine sanatatea digestiva. Se considera ca pot fi utile pentru o serie de afectiuni de sanatate, inclusiv raceli, gripa, diaree, diabet. In drojdia de bere din suplimente, celulele drojdiei sunt inactive, fata de drojdia folosita la obtinerea berii.
Drojdia de bere este o sursa bogata de vitamine, proteine si minerale, inclusiv o forma activa biologic de crom cunoscuta sub numele de factorul de toleranta la glucoza (GTF).
Beneficii pentru sanatate
Exista diferite suplimente pe baza de drojdie de bere despre care se considera ca pot ajuta la gestionarea problemelor digestive (cum ar fi diareea si colita), afectiuni respiratorii (inclusiv racelile, gripa si febra fanului) si tulburari cronice precum diabetul si colesterolul ridicat.
Drojdia de bere se considera ca poate fi utilizata in tratarea sindromului de colon iritabil (IBS), o afectiune digestiva caracterizata prin dureri abdominale, gaze, diaree si constipatie, desi nu sunt suficiente dovezi in acest sens. Poate regla echilibrul florie intestinale, poate sustine sanatatea pielii, stimuleaza cresterea, dezvoltarea si sanatatea oaselor. Multe studii au fost efectuate, insa, pe specii de Saccharomyces boulardii, care difera de Saccharomyces cerevisiae, astfel ca nu se poate demonstra eficienta drojdiei de bere in problemele gastorintestinale. Drojdia de bere poate insa sa reduca oboseala cronica, poate fi folosita pentru a creste performanta fizica si are rol revitalizant. De asemenea, poate avea beneficii in sezonul rece prin stimularea imunitatii si reducerea severitatii simptomelor de raceala.
Cura cu drojdie de bere
Exista o serie de remedii precum cura cu drojdie de bere. Acestea se folosesc adesea pentru periade de 10-30 zile, in combinatie cu miere. Se considera ca poate stimula cresterea armonioasa, dezvoltarea oaselor, imbunatatirea performantelor fizice etc. Se asemenea, exista diferite tratamente naturiste cu drojdie de bere aplicate extern – masti de fata cu drojdie de bere (in combinatie cu miere de albine si ulei de mastile, de exemplu) sau creme, unguente si lotiuni cu drojdie – de obicei pentru pielea cu acnee.
Exista unele date care sugereaza ca drojdia de bere poate reduce severitatea efectelor adverse din urma radioterapiei la pacientii cu cancer. Se considera ca protejeaza mucoasele si tesuturile. Mai sunt insa necesare cercetari in acest sens, inainte de a recomanda o astfel de cura pacientilor oncologici.
Efecte secundare posibile
Drojdia de bere este considerata in general sigura pentru utilizarea pe termen scurt. In unele cazuri, drojdia de bere poate provoca dureri de cap, tulburari gastrice si gaze abdominale. Drojdia de bere nu trebuie utilizata de catre persoanele cu alergie la drojdie, cei care urmeaza tratament pentru diabet (deoarece poate provoca o scadere anormala a glicemiei – hipoglicemie).
Drojdia de bere poate interactiona cu anumite medicamente. Printre acestia se numara inhibitorii monoaminoxidazei (IMAI) utilizati pentru tratarea depresiei. Acestea includ:
- Marplan (izocarboxazid)
- Nardil (fenelzina)
- Emsam (selegilina)
- Parnate (tranylcypromine)
Drojdia de bere poate interactiona, de asemenea, cu medicamente antifungice precum Diflucan (fluconazol) Lamisil (terbinafina) si Sporanox (itraconazol) folosite pentru a trata infectiile fungice.
Drojdia nutritiva (inactiva) – ce este si ce beneficii are
Exista doua tipuri de drojdie nutritiva – nefortificata si fortificata. Cea nefortificata nu contine vitamine sau minerale adaugate. Contine numai vitaminele si mineralele care sunt produse in mod natural de celulele drojdiei pe masura ce cresc. Drojdia fortificata contine vitamine sintetice adaugate in timpul procesului de fabricatie pentru a stimula continutul de nutrienti. Daca la drojdie s-au adaugat vitamine, acestea vor fi incluse pe lista de ingrediente.
Spre deosebire de drojdia folosita pentru a coace painea, care este „activa”, celulele din drojdia nutritiva sunt dezactivate (inactive). Drojdia este dezactivata de caldura (de exemplu, pasteurizata), recoltata, spalata, uscata si ambalata. De obicei, este imbogatita cu nutrienti – si anume vitaminele B – care se gasesc in mod obisnuit in produsele de origine animala. Produsul final are aroma de nuci si imita parmezanul.
Drojdia nutritiva se vinde sub forma de fulgi, granule sau pulbere. Este un produs alimentar vegan, numit si „parmezanul vegetarienilor”.
Beneficii
Drojdia nutritiva este o sursa excelenta de proteine, vitamine din complexul B si minerale. Drojdia nutritiva fortificata contine mai multe vitamine B decat soiurile nefortificate, deoarece se adauga unele cantitati suplimentare in timpul fabricatiei.
Contine toti cei noua aminoacizi esentiali pe care trebuie sa ii consumam din alimente. O lingura contine 2 grame de proteine. Contine vitamine din complexul B. Cand este fortificata, este bogata in tiamina, riboflavina, niacina, vitamina B6 si vitamina B12. De asemenea, contine urme de minerale: zinc, seleniu, mangan si molibden. Drojdia nutritiva contine antioxidanti ca glutation si selenometionina, ambii care pot proteja organismul de boli cronice cauzate de stresul oxidativ.
Prevenirea deficientei de vitamina B12 la vegani
Drojdia nutritiva fortificata contine cantitati mari de vitamina B12 si poate fi utilizata pentru a preveni deficienta de B12 la vegani. Vitamina B12 este necesara pentru un sistem nervos sanatos, productia de ADN, metabolismul energetic si crearea de globule rosii. Consumul de drojdie nutritiva poate fi un mod eficient de a preveni deficienta de vitamina B12 in cazul adoptarii unei diete vegane.
Drojdia nutritiva poate stimula imunitatea
Drojdia nutritiva contine doi carbohidrati principali – alfa-mannan si beta-glucan. Studiile pe animale au aratat ca adaugarea de alfa-mannan si beta-glucan la hrana animalelor poate reduce frecventa infectiilor date de bacteriile patogene precum E. coli si Salmonella la porci, si reduce formarea de tumori la soareci. Beta-glucanul si alfa-mananul ajuta la protejarea impotriva infectiei in mai multe moduri – opresc bacteriile patogene sa se ataseze de mucoasa intestinelor, si stimuleaza celulele imune, facandu-le mai eficiente in combaterea infectiei. Mai sunt insa studii suplimentare, pentru a stabili efectele si eficienta la oameni.
Cum se foloseste drojdia nutritiva?
Drojdia nutritiva trebuie pastrata intr-un loc racoros si intunecat pentru a-si pastra vitaminele. De asemenea, trebuie inchisa punga etans. Drojdia nutritiva se utilizeaza in urmatoarele moduri:
- se poate presara deasupra pastelor sau sosurilor;
- ca inlocuitori pentru aroma de branza in sosuri;
- in supe – pentru gustul umami;
- pentru a ingrosa supe si sosuri.
Cantitatea la o portie este determinata de fiecare producator, dar de obicei 1 – 2 linguri.
Referinte:
(1) https://www.medicalnewstoday.com/articles/323245
(2) https://www.healthline.com/nutrition/nutritional-yeast
(3) https://www.verywellhealth.com/brewers-yeast-benefits-431836
(4) https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=19&contentid=BrewersYeast
Aceasta postare a fost modificata ultima data la 29/07/2021 13:39
Vezi comentariile (6)
BUNA ZIUA , DAR DROJDIA DE PANIFICATIE NU ESTE LA FEL DE BUNA ?,( COLESTEROL ,ETC) UN CUBULET DE DROJDIE MIE IMI AJUNGE TREI ZILE SI IAU DIMINEATA DIZOLVATA IN APA E BINE ? SAU DE CARE DROJDIE SA FOLOSESC ? SI CE ANUME IMI RECOMANDATI?
MULTUMESC ANTICIPAT
Buna Mălina, sunt Teodora editor la rândul meu și căutând informații depre drojdie deoarece scriu un articol despre diferența dintre drojdie si praful de copt am dat de articolul tau și țin să te felicit pentru că mi se pare foarte bun și complet! Felicitări încă o dată !
Buna seara! De unde se procura drojdia nutritiva intrucat doresc salvarea unei vietati dragi sufletului meu-Hamsterul pitic rusesc.Multumesc.
Se poate da drojdie proaspata la un copil de 6 ani? Care ar fi doza? Eu urmaresc imbunatatirea florei intestinale, copilul are dermatita atopica.
Buna ziua,
Am citit comentariul dumneavoastra si va multumim pentru interesul aratat siteului nostru. Articolele de pe acest site au caracter informativ si nu reprezinta recomandari medicale. Consultați întotdeauna medicul sau farmacistul dvs.
Va multumim pentru intelegere si va dorim multa sanatate!
vit D 5000 ui /zi ! cu protocolul doctorului gali cicero coimbra va scăpa de dermatită cât și de alte probleme autoimune! vitamina D o alta terapie ,grup fkb pentru informații suplimentare dacă mai aveți nevoie! este de durată administrarea de vit D3 iar o boală autoimună veche fie ea si dermatită se stabilizează până la doi ani de zile! Dumnezeu să vă ajute!