Ce este radiodermita și cum se tratează simptomele acesteia? Aflați răspunsul de la domnul Dr. Sebastian Grădinaru, medic primar chirurg – cadru didactic Spitalul Universitar de Urgență București. Urmărește materialul video de mai jos pentru a afla răspunsurile la întrebarea ta, sau citește transcrierea interviului în rândurile de mai jos.
Ce este radiodermita și cum se tratează simptomele acesteia?
10- transcriere video interviu cu Dr. Sebastian Grădinaru –
Dr. Sebastian Grădinaru:
Pe înțelesul pacienților, ar trebui să știe că radiațiile care se folosesc în radioterapie nu seamănă foarte tare cu radiațiile solare, dar uneori pot produce arsuri similare. Din păcate, efectul razelor folosite în radioterapie este mult mai profund.
Dacă radiațiile solare nu pot pătrunde dincolo de piele foarte mult, razele acestea, radiațiile folosite în radioterapie afectează toate organele. Ele merg mult dincolo de piele, tocmai datorită faptului că trebuie să ajungă acolo unde este tumora, și de cele mai multe ori trebuie să treacă prin piele, prin grăsime, prin mușchi, prin oase ca să ajungă la locul respectiv. Doza este cu atât mai mare cu cât drumul este mai lung. Timpul de expunere trebuie să difere pentru a obține o doză eficientă la locul în care există tumora.
Radiodermita, în principiu, se poate trata de asemenea cu tratamente topice, doar că spre deosebire de o arsură solară, care se vindecă cu aceste tratamente topice, efectul asupra pielii fiind foarte profund, el nu se va termina acolo.
Aceste tratamente pot doar să îmbunătățească simptomele, ca pacientul să nu mai simtă acea senzație de arsură, de usturime, să nu mai fie pielea atât de roșie, dar în profunzimea straturilor în care se produce, acea fibroză nu poate fi îndepătată. Asta are mare importanță vizavi de vindecarea chirurgicală, ulterior, pentru că un tegument afectat de radioterapie se va vindeca foarte greu. Mușchiul afectat de radioterapie se va vindeca foarte greu.
Și nu în ultimul rând trebuie să știm că această radioterapie afectează toate organele din cavitatea peritoneală, în special intestinele, și mult mai gravă și pe durată mult mai îndelungată sunt afectate acestea și pot să ducă la ocluzii intestinale foarte greu de tratat.
Aceasta postare a fost modificata ultima data la 04/06/2019 15:55