Seromul este acumularea de lichid limpede subtegumentar – in general dupa o operatie. Iata care sunt cauzele, simptomele, ce implica diagnosticul si tratamentul.
CUPRINS:
1. Ce este un serom?
2. Cauze
3. Semne si simptome
4. Seromul la san – care sunt cauzele?
5. Diagnostic
6. Tratament
7. Intrebari frecvente
Ce este un serom?
Seromul este una dintre cele mai frecvente complicatii potentiale dupa o interventie chirurgicala. Se refera la acumularea de lichid neinfectat si limpede sub piele. Seroamele apar de obicei in apropierea locului unei incizii chirurgicale, dar se pot dezvolta si dupa o leziune. Se pot forma la scurt timp dupa interventia chirurgicala sau, uneori, saptamani mai tarziu. In cele mai multe cazuri, seroamele sunt inofensive si se vindeca de la sine in mod natural.
Cauze
Ce cauzeaza un serom? Cauzele exacte ale seroamelor nu sunt clare, dar sunt frecvent observate dupa interventii chirurgicale. De obicei, seroamele se dezvolta in locurile in care tesutul a fost indepartat prin interventie chirurgicala. Se poate forma un spatiu mort sau o cavitate goala intre tesuturi ca urmare a vindecarii necorespunzatoare a plagii chirurgicale. Deteriorarea vaselor limfatice din zona in timpul interventiei chirurgicale poate cauza scurgeri de lichid seros in spatiul mort, ducand la formarea seromului. Seromul se poate forma si dupa anumite traumatisme.
Interventii care pot duce la aparitia seromului
Reconstructiile peretelui abdominal, reparatiile herniei si indepartarea anumitor mase, cum ar fi tumorile tiroidiene, necesita separarea a mai multe straturi de piele si tesut, ceea ce poate duce la formarea postoperatorie a seroamelor. De asemenea, lichidul se poate acumula dupa diferite interventii chirurgicale plastice, cum ar fi abdominoplastia si interventii chirurgicale de reconstructie a sanilor.
Formarea seromului are loc in mod obisnuit la persoanele care sufera o interventie chirurgicala la nivelul sanilor – indepartarea partiala a tesutului mamar (lumpectomie) sau indepartarea totala a tesutului mamar (mastectomie). Liposuctia, o procedura de indepartare a cantitatilor mai mari de tesut adipos, si procedurile de lifting pot creste, de asemenea, riscul de aparitie a spatiului mort si a formarii seroamelor.
Astfel, alte proceduri care pot provoca seroame includ:
- interventii de reducere a sanilor;
- implant mamar;
- biopsie;
- chirurgie plastica sau estetica;
- chirurgie plastica reconstructiva;
- operatii pentru hernii.
Semne si simptome
Lichidul seros este un lichid transparent, galben pal, care contine proteine, dar fara celule sangvine sau puroi. Cel mai adesea, seroamele sunt absorbite de organism in cateva saptamani, dar uneori este nevoie de drenaj cu ac fin pentru a elimina lichidul. Simptomele unui serom apar cel mai frecvent la 7 – 10 zile dupa traumatism, biopsie, interventie chirurgicala sau dupa ce tuburile de dren chirurgical au fost indepartate, dar acest lucru poate varia. Uneori, simptomele apar foarte curand dupa un traumatism sau o procedura. Alteori pot deveni vizibile cateva saptamani mai tarziu.
Initial, zona se poate simti sensibila si umflata, cu un nodul discret si roseata care apar intr-o zi sau doua. Nodulul se poate simti moale si destul de dureros. Un serom poate fi de obicei identificat cu usurinta in timpul examinarii fizice, prezentandu-se in general la locul inciziei chirurgicale ca un nodul moale, umflat, care elimina lichid limpede. Daca seromul este de dimensiuni mari, zona din jurul acestuia poate deveni inflamata si dureroasa. Daca seromul se infecteaza – serom infectat – poate fi rosu si se simte foarte sensibil si cald la atingere. Seroamele infectate duc adesea la formarea unui abces sau a unei acumulari de puroi.
Seromul la san – care sunt cauzele?
Un serom mamar este o acumulare de lichid limpede care se poate dezvolta dupa un traumatism la san sau in urma unor proceduri precum interventia chirurgicala la san sau radioterapie. In timp ce seroamele nu cresc riscul de cancer de san, ele se vindeca uneori cu tesut cicatricial sau calcifieri care pot ingreuna mamografiile pe viitor – pot duce la rezultate eronate (rezultat fals pozitiv).
Pe langa faptul ca provoaca durere, un serom creste riscul de a dezvolta o infectie la san. In functie de locatie, poate creste, de asemenea, presiunea asupra locului chirurgical si uneori poate desprinde incizia (ceea ce este cunoscut sub numele de dehiscenta plagii).
Seromul mamar nu poate sa apara doar dupa operatia pentru cancer mamar – inclusiv mastectomie, lumpectomiea sau operatia de indepartre a ganglionilor limfatici. Poate sa apara si dupa operatia de marire sau micsorare a sanilor, dupa o biopsie mamara, radioterapie la nivelul sanilor, operatie de reconstructie mamara, un traumatism la nivelul sanilor etc.
Diagnostic serom
Seroamele pot fi adesea simtite sau chiar vazute atunci cand zona respectiva este examinata. In general, procedura imagistica folosita pentru diagnosticarea unui serom este ecografia. Cateva conditii pot parea similare cu un serom in timpul unui examen fizic. Acestea includ hematoame (acumualri de sange in loc de lichid seros), limfocel (o acumulare de lichid limfatic) sau abces (zona de infectie).
Tratament
De obicei, seroamele dispar de la sine in timp, pe masura ce organismul reabsoarbe lichidul. Acest proces dureaza in medie aproximativ o luna, dar, in unele cazuri, poate dura pana la un an. In cazurile mai severe, poate dura pana la un an pentru ca acestea sa fie absorbite sau necesita drenaj. Indepartarea lichidului poate fi necesara si daca seromul este foarte dureros.
Aspiratia cu ac fin este folosita uneori pentru a elimina lichidul dintr-un serom care este dureros sau persistent. In aceasta procedura, se face anestezie locala si se introduce un ac lung si subtire prin piele pana in serom pentru a indeparta lichidul. Aspiratia cu ac poate creste riscul de infectie, asa ca este important sa fie analizate bine riscurile si beneficiile. In plus, lichidul se poate acumula din nou dupa drenaj, astfel incat sa fie necesara repetarea procedurii.
Aplicarea unor comprese calde si umede poate ajuta la drenarea fluidelor, poate accelera procesul de vindecare si poate reduce durerea.
Daca seromul nu se imbunatateste sau simptomele se agraveaza, discutati cu medicului. Se recomanda drenajul daca seromul creste in dimensiune, daca nu se reduce deloc, daca pune presiune excesiva asupra zonei de interventie chirurgicala sau a tesutului in general sau este foarte dureros. De asemenea, se recomanda drenaj daca exista semne de infectie sau inflamatie, cum ar fi roseata, caldura sau sensibilitate. Seroamele pot creste riscul unei infectii la locul chirurgical, asa ca este important sa le monitorizati cu atentie.
Pot fi utile medicamentele pentru serom?
Medicamentele nu vor face lichidul sa dispara mai repede, dar este posibil sa fie prescrise medicamente pentru durere fara prescriptie medicala, cum ar fi ibuprofenul, pentru a reduce orice durere sau disconfort si pentru a ajuta la ameliorarea oricarei inflamatii cauzate de serom.
INTREBARI FRECVENTE
Seromul se poate forma si dupa operatii minore?
In unele cazuri, un serom se poate forma dupa o interventie chirurgicala minora. Majoritatea seroamelor, totusi, vor aparea dupa o procedura destul de extinsa sau una in care o zona mare de tesut este indepartata sau afectata.
Seromul necesita tratament mereu?
Tratamentul pentru seroame depinde in mare masura de severitatea acumularii de lichid. Adesea, organismul va reabsorbi in mod natural un serom, fara a fi nevoie de tratament. Chiar si atunci cand seroamele mici nu se reabsorb complet, de obicei nu au niciun impact semnificativ asupra sanatatii si este posibil sa nu necesite tratament. Pe de alta parte, cazurile mai severe pot necesita ingrijiri medicale suplimentare. Seroamele mici se reduc adesea in dimensiune si dispar de la sine. Cu toate acestea, daca seroamele cresc sau par infectate, este posibil sa fie necesar drenajul.
Ce se intampla daca un serom mai grav este lasat netratat?
Daca un serom mai grav este lasat netratat pentru o perioada lunga de timp, in jurul masei se poate dezvolta o zona subtire de tesut numita capsula fibroasa. Capsula poate ingreuna ulterior drenajul complet si poate permite ca fluidul sa continue sa se acumuleze rapid. In astfel de cazuri, drenajul frecvent este de obicei necesar, si se recomanda adesea indepartarea chirurgicala. Mai mult, un serom incapsulat prezinta un risc mai mare de infectie, ceea ce poate duce la transformarea seromul intr-un abces.
Seromul dupa operatia de cancer mamar creste riscul de cancer?
Seromul nu este cancer si nu creste riscul de a dezvolta cancer de san, dar daca apar calcifieri, acestea pot duce ulterior la un rezultat fals pozitiv la o mamografie.
Referinte:
(1) https://www.breastcancer.org/treatment/side_effects/seroma
(2) https://myhealth.alberta.ca/Health/aftercareinformation/pages/conditions.aspx?hwid=abr3230
(3) https://www.medicalnewstoday.com/articles/312875
(4) https://www.healthline.com/health/seroma
Aceasta postare a fost modificata ultima data la 29/11/2021 13:42