Hipercalcemie – calciu mărit și dureri musculare – simptom de cancer?

hipercalcemie

Hipercalcemie sau calciu mărit – poate fi o problemă asociată cu un tip de cancer? Iată cum se manifestă, care pot fi posibilele cauze și care e mecanismul de la bază.

CUPRINS:

1. Ce este hipercalcemia?
2. Cauzele hipercalcemiei
3. Simptome
4. Calciu în exces – cum afectează mușchii?
5. Hipercalcemia și cancerul

Ce este hipercalcemia?

Hipercalcemia este un nivel ridicat de calciu în sânge. Calciul crescut în sânge nu este frecvent, dar se poate dezvolta din cauza afecțiunilor medicale precum insuficiența renală sau cancerul.

Hipercalcemia poate cauza efecte vagi, cum ar fi pierderea apetitului și oboseală. Dacă devine severă sau persistentă, problema poate afecta mușchii și ritmul cardiac.

Niveluri de calciu în sânge

Calciul ajunge în sânge în moduri diferite. Nivelul de calciu din sânge este controlat de hormoni și rinichi. Calcitriolul este o formă hormonală a vitaminei D. Ajută intestinele să preia calciu din alimente și băuturi. Intestinele eliberează apoi calciul în sânge.

Hormonul paratiroidian (PTH) ajută la controlul nivelului de calciu din sânge. Când nivelul de calciu din sânge este scăzut, glanda paratiroidiană eliberează PTH. PTH stimulează celulele din oase să se descompună și să elibereze calciu în sânge. De asemenea, face ca rinichii și intestinele să absoarbă mai mult calciu. Rinichii ajută la controlul cantității de calciu din organism.

Cauzele hipercalcemiei

Cauzele hipercalcemiei includ următoarele:

Hiperparatiroidism

Una sau mai multe dintre cele 4 glande paratiroide poate să secrete prea mult hormon paratiroidian, ceea ce modifică nivelul de calciu din sânge.

Aport prea mare de calciu sau vitamina D

Ocazional, hipercalcemia se dezvoltă la persoanele cu ulcer peptic dacă beau mult lapte și iau antiacide care conțin calciu. Tulburarea rezultată se numește sindromul lapte-alcaline.

Dacă se iau doze zilnice foarte mari de vitamina D pe parcursul mai multor luni, cantitatea de calciu absorbită din tractul digestiv crește substanțial.

Tulburări osoase

Dacă osul este descompus (resorbit) sau distrus, calciul este eliberat în sânge, provocând uneori hipercalcemie. În boala Paget, osul este descompus, dar nivelul de calciu din sânge este de obicei normal. Cu toate acestea, nivelul de calciu poate deveni prea mare la persoanele cu boală Paget care se deshidratează sau petrec prea mult timp în șezut sau culcat – când oasele nu susțin greutate.

Unele forme de cancer

Celulele unor cancere, cum ar fi cancerele de rinichi, plămâni și ovare pot secreta cantități mari de proteine ​​care, la fel ca hormonul paratiroidian, cresc nivelul de calciu din sânge. Aceste efecte, numite hipercalcemie umorală a cancerului, sunt considerate sindrom paraneoplazic. Calciul poate fi, de asemenea, eliberat în sânge atunci când cancerul se răspândește (metastazează) la os și distruge celulele osoase. O astfel de distrugere osoasă are loc cel mai frecvent în caz de cancer de prostată, sân și plămâni. Mielomul multiplu (un cancer care implică măduva osoasă) poate duce, de asemenea, la distrugerea oaselor și poate duce la hipercalcemie.

Imobilitate

Rareori, persoanele care sunt imobilizate, cum ar fi cele paralizate sau persoanele care trebuie să rămână în pat mult timp, dezvoltă hipercalcemie, deoarece calciul din os este eliberat în sânge atunci când oasele nu suportă greutate pentru perioade lungi de timp .

Tulburările granulomatoase, medicamentele, tulburările endocrine și unele alte tulburări pot provoca, de asemenea, hipercalcemie.

Simptome

Hipercalcemia este o cantitate anormal de mare de calciu în sânge. Calciul în exces poate afecta nervii, mușchii, tractul digestiv, rinichii și modul în care funcționează inima. Când nivelul de calciu devine prea mare, este posibil să apară simptome neobișnuite. Nivelul de calciu din sânge este controlat în mod normal de hormoni, rinichi, tractul gastrointestinal și os. Simptomele pot apărea lent.

Hipercalcemia ușoară nu duce la simptome de obicei, în timp ce hipercalcemia mai gravă poate provoca:

  • sete excesivă și urinări frecvente;
  • dureri de stomac și probleme digestive – disconfort gastric, dureri abdominale, greață, vărsături și constipație;
  • dureri osoase și slăbiciune musculară;
  • stări de confuzie, letargie și oboseală;
  • anxietate și depresie;
  • hipertensiune arterială și ritmuri cardiace anormale.

Calciu în exces – cum afectează mușchii?

Calciul este un mineral esențial care ajută mușchii să se contracte. Dacă aveți calciu excesiv, mușchii pot zvâcni sau apar crampe. Și chiar mai important, mușchiul cardiac poate fi afectat de excesul de calciu, ceea ce duce la bătăi neregulate ale inimii.

Related Post

Calciul ajută mușchii să funcționeze corect. Atât bărbații cât și femeile necesită, în general, între 1.000 și 1.200 miligrame de calciu pe zi. O modalitate de a preveni slăbiciunea musculară cauzată de hipercalcemie este de a obține necesarul zilnic recomandat de calciu din alimentele care conțin acest nutrient, mai degrabă decât din suplimente minerale. În timp ce corpul elimină de obicei cantități în exces de calciu dietetic prin excreția de urină, administrarea de prea multe suplimente poate provoca acumularea de calciu în fluxul sangvin. Sursele naturale de calciu includ brânză, lapte și iaurt cu conținut scăzut de grăsimi, broccoli, migdale, legume cu frunze verzi, stridii, somon din conserve și tofu.

Hipercalcemia și cancerul

Hipercalcemia afectează până la 10 – 30% dintre pacienții cu cancer, iar hipercalcemia dată de cancer este cauza principală a hipercalcemiei la pacienții internați. Pacienții cu cancer de sân, cancer pulmonar și mielom sunt cel mai frecvent afectați, dar poate să apară și în caz de alte boli maligne, inclusiv cancerul renal, ginecologic și la nivelul capului și gâtului.

Cancerul poate provoca niveluri ridicate de calciu din sânge în mai multe moduri. Este important de menționat că hipercalcemia la persoanele cu cancer nu este cauzată de faptul că au prea mult calciu în dietă. Aceasta înseamnă că aportul mai redus de produse lactate și alte alimente bogate în calciu nu va ajuta la reducerea nivelului de calciu din sânge.

Hipercalcemia – indusă de cancer

Principala patogeneză a hipercalcemiei legată de malignitate este resorbția osoasă osteoclastică crescută, care poate apărea cu sau fără metastaze osoase. Resorbția osoasă îmbunătățită este în principal secundară diferiților factori umorali care modifică reglarea calciului și sunt eliberați de celulele tumorale local sau sistemic. Principalul factor umoral asociat cu hipercalcemia provocată de cancer este proteina legată de hormonul paratiroidian, care este produsă de numeroase tumori solide.

Există o serie de caracteristici clinice care pot însoți hipercalcemia și multe dintre ele sunt nespecifice (de exemplu, oboseală, greață, constipație și confuzie). Hipercalcemia severă netratată poate fi fatală, dar tratamentul poate aduce ameliorarea multor simptome și poate afecta pozitiv calitatea vieții.

De ce oamenii cu cancer pot avea un nivel ridicat de calciu?

La pacienții cu cancer, există multe cauze potențiale de hipercalcemie, inclusiv:

  • descompunerea oaselor, ceea ce duce la creșterea nivelului de calciu în fluxul de sânge  – mai ales în cancerele care sunt localizate în os (mielom) sau care s-au răspândit la os;
  • anumite tipuri de cancer afectează nivelul proteinelor și funcțiile organelor care cresc nivelul de calciu din sânge;
  • unele medicamente, inclusiv antiacide alcaline, diuretice, estrogeni și progesteron, pot influența nivelurile de calciu;
  • deshidratare;
  • scăderea activității fizice.

Cancerul poate modifica eliberarea de calciu în fluxul sangvin, astfel încât nivelul din sânge devine prea mare. Cancerul poate afecta, de asemenea, cantitatea de calciu de care rinichii sunt capabili să scape. Zonele deteriorate ale osului pot elibera calciu în fluxul sangvin dacă aveți cancer care s-a răspândit în os. Deshidratarea de la starea de rău sau de la diaree ar putea crește și nivelul de calciu. Este foarte important să primiți ajutor de la medic dacă vi se întâmplă acest lucru.

Care tipuri de cancer pot provoca nivel de calciu ridicat?

Tipurile de cancere care sunt asociate cel mai frecvent cu calciu ridicat în sânge sunt:

  • mielom multiplu – aproximativ 30 din 100 de persoane (aproximativ 30%) au calciu ridicat atunci când sunt diagnosticate pentru prima dată;
  • cancer mamar;
  • cancer paratiroidian;
  • cancer de plamani;
  • cancer renal;
  • limfom;
  • leucemie;
  • metastaze osoase etc.

Anumite tipuri de terapie biologică și terapie hormonală utilizate pentru tratarea unor tipuri de cancer pot provoca, de asemenea, hipercalcemie. Medicamentele pentru alte probleme de sănătate pot duce, de asemenea, la hipercalcemie.

Simptome hipercalcemie în cancer

Hipercalcemia poate fi dificil de detectat, deoarece nu pot exista simptome evidente. Prima indicație de hipercalcemie poate apărea în testele de laborator de rutină. Dacă sunt prezente simptome, acestea includ:

  • pierderea poftei de mâncare;
  • greață și vărsături;
  • constipație;
  • durere abdominală;
  • sete crescută;
  • urinări dese;
  • oboseală, slăbiciune și dureri musculare;
  • stări de confuzie, dezorientare;
  • dureri de cap;
  • stări depresive.

Simptomele hipercalcemiei se dezvoltă adesea lent. Pot fi similare cu simptomele cancerului sau ale tratamentului cancerului. Gravitatea simptomelor unei persoane nu este legată de nivelul de calciu din sânge. Multe persoane nu au simptome.

Simptomele hipercalcemiei severe pot include:

  • pietre la rinichi, o afecțiune dureroasă în care sarea și mineralele formează mase solide numite „pietre” în rinichi sau tractul urinar;
  • bătăi neregulate ale inimii;
  • infarct;
  • pierderea conștienței;
  • comă.

Diagnosticarea și gestionarea hipercalcemiei

Medicul poate diagnostica hipercalcemia făcând un test de sânge pentru a verifica nivelul de calciu din corp. De asemenea, puteți face alte analize de sânge pentru a verifica funcția renală. Odată diagnosticată hipercalcemia, medicul vă va gestiona starea pe baza severității.

Hipercalcemie ușoară

Persoanele care nu au simptome primesc lichide suplimentare, de obicei administrate printr-o venă. Acest lucru ajută rinichii să elimine excesul de calciu.

Hipercalcemie moderată sau severă

Acest lucru poate fi gestionat prin:

  • tratarea cancerului;
  • înlocuirea fluidelor pierdute prin vărsături, urinare frecventă sau alte motive;
  • medicamente care să ajute la stoparea descompunerii oaselor. Acestea includ: acid zoledronic, pamidronat sau Ibandronat, steroizi (steroizii ajută la scăderea descompunerii oaselor și la creșterea absorbției de calciu din alimente);
  • dializă pentru persoanele cu insuficiență renală – dializa este un proces mecanizat de filtrare care elimină excesul de deșeuri din sânge.

Tratarea hipercalcemiei reduce severitatea simptomelor și îmbunătățește calitatea vieții. La rândul său, acest lucru face mai ușor de urmat tratamentul cancerului.

Referinte:
(1) High calcium, link: https://www.uclahealth.org/endocrine-center/high-calcium
(2) What happens when calcium levels are high?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/322012.php
(3) Hypercalcemia, link: https://www.cancer.ca/en/cancer-information/diagnosis-and-treatment/managing-side-effects/hypercalcemia/?region=on
(4) High Calcium Levels or Hypercalcemia, link: https://www.cancer.net/coping-with-cancer/physical-emotional-and-social-effects-cancer/managing-physical-side-effects/high-calcium-levels-or-hypercalcemia
(5) High calcium in people with cancer, link: https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/coping/physically/blood-calcium/high-calcium-people-cancer
(6) Cancer-related hypercalcemia, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2837688/

Aceasta postare a fost modificata ultima data la 26/05/2020 10:19

Mancas Malina: Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Vezi comentariile (1)

Articole asemanatoare